Poză de Creative Vix de pe pexels.com
Un gazon frumos este un motiv de mândrie pentru mulți proprietari de case cu grădină. Gazonul înfrumusețează spațiul și servește drept fundal ideal pentru plantele decorative, subliniindu-le frumusețea. Pe gazon se respiră ușor, deoarece el purifică aerul, crescând conținutul de oxigen. În timpul verii, gazonul evaporă o cantitate semnificativă de apă ceea ce mărește umiditatea aerului și reduce temperatura acestuia.
Dacă vrei să știi cum poți obține un gazon frumos cu efort minim, citește în continuare
Înainte de a semăna iarba, trebuie să decizi ce material de însămânțare vei folosi. Diferite amestecuri de iarbă au destinații diferite, ritmuri de creștere și rezistență la îngheț. Dacă ai nevoie de iarbă scurtă, pe care vrei să o tunzi regulat, este mai bine să alegi tipuri de iarbă care suportă bine tunsul scurt.
Citește cu atenție informațiile de pe ambalajul amestecului de iarbă pe care îl cumperi. Trebuie să ții cont de momentul în care vei planta iarba. Pentru aceasta, poți alege primăvara sau toamna și, în funcție de sezon, să selectezi semințele potrivite.
Gazonul pare doar la prima vedere un element nepretențios al designului peisagistic: arunci semințele și crește singur, dar în realitate nu este așa.
Ce să iei în considerare înainte de a semăna iarba pentru gazon?
- Întreabă vânzătorul ce tipuri de iarbă sunt potrivite pentru un teren însorit sau umbrit;
- Determină tipul de sol de pe terenul tău înainte de a planta gazonul;
- Ce tipuri de iarbă preferă solul mai umed și care solul mai uscat? Alege-l pe cel care se potrivește cel mai bine;
- Pe ambalaj, acordă atenție existenței certificatelor de calitate de stat, pentru a nu cumpăra un produs de proastă calitate.
Climatic, cea mai bună perioadă pentru a planta gazonul este aprilie-mai și septembrie. Aceste luni nu sunt prea reci, dar nici prea calde, așa că plantarea gazonului în această perioadă este ideală. Pentru ca iarba plantată de tine să crească bine, trebuie să sapi solul la o adâncime de una-două lame de lopată. Dacă întâlnești buruieni sau rădăcini, este mai bine să le elimini. După săparea inițială a solului, grădinarii profesioniști recomandă să lași solul să se odihnească câteva săptămâni înainte de însămânțare și să adaugi îngrășământ pentru gazon conform instrucțiunilor producătorului.
După ce solul s-a odihnit, trebuie să-l nivelezi, iar apoi să-l uzi abundent. Abia apoi poți începe să semeni gazonul.
Cum să plantezi corect gazonul
Înainte de a planta gazonul, alege o zi potrivită. Pentru însămânțare, este mai bine să alegi o zi nu prea vântoasă, pentru ca semințele să nu se împrăștie în toate direcțiile. Poți folosi o mașină specială de însămânțare. Se recomandă să amesteci semințele cu nisip sau sol de grădină fără buruieni și rădăcini. Întâi distribuie semințele pe lungimea și apoi pe lățimea terenului. După plantare, îți recomandăm să nivelezi semințele cu o greblă și să le presezi puțin cu un nivelator sau o mașină de rulat solul, pentru ca vântul să nu le împrăștie. Umezește solul cu un pulverizator fin, evitând formarea bălților.
Îngrijirea gazonului cu efort minim
Îngrijirea gazonului este cea mai importantă condiție pentru a-l menține mereu verde și frumos. De obicei, gazonul necesită tundere regulată aproximativ o dată sau de două ori pe lună. O poți face cu o mașină de tuns gazonul, precum cele disponibile pe yalco.ro. Acest dispozitiv îți va oferi o tundere uniformă, rapidă și ușoară. După însămânțare, prima tundere se face de obicei după 6-8 săptămâni. În acest caz, mai întâi se tunde în direcția longitudinală, apoi în direcția transversală. Înălțimea ierbii la prima tundere nu trebuie să fie mai mică de 6-8 centimetri. La tunderile ulterioare, se recomandă o înălțime de 4 centimetri. Iarba tunsă poate fi lăsată pe gazon pentru a fi folosită ca îngrășământ. Dacă nu îți place iarba rămasă pe gazon, va trebui să fertilizezi gazonul folosind produse speciale.
Udarea gazonului pe vreme secetoasă este mai bine să se facă dimineața și seara, pentru ca, în timpul soarelui intens, uscarea rapidă să nu ducă la arderea ierbii.
În concluzie, plantarea și îngrijirea gazonului necesită efort și timp. Dar toate acestea vor fi răsplătite cu o frumusețe naturală uimitoare pe care o vei avea în fiecare zi în fața ochilor și care va fi un element de mândrie pentru întreaga familie.