Avem nevoie de… CARTE. Din miezul ei începe EDUCAȚIA. Pentru orice succes în viață, pentru afaceri, pentru orice ascensiune socială, economică, culurală… E NEVOIE DE CARTE! Ea, CARTEA, e „apa vie”.
* A fost aleasă această dată pentru că este ziua în care s-au născut două personalități culturale de seamă ale României, care au jucat un rol important în dezvoltarea educației românești: politicianul și criticul literar Titu Maiorescu, care a fost și fondatorul societății literare Junimea, și Spiru Haret — un renumit matematician și ministru al Educației, renumit pentru dezvoltarea sistemului educațional modern al țării noastre.
* Mesajul Ministrului Culturii, Natalia Intotero cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii:
„O carte bună poate schimba o zi, o idee sau chiar o viață. Astăzi sărbătorim lectura! Nu ca pe ceva formal sau complicat, ci ca pe un prieten bun care ne-a fost mereu alături – de la poveștile copilăriei la cărțile care ne-au deschis mintea sau paginile în care ne-am regăsit.
Ziua Națională a Lecturii, celebrată pe 15 februarie, marchează simbolic și data nașterii a două mari personalități care au avut un rol fundamental în dezvoltarea școlii românești și în promovarea culturii prin intermediul cărții: Titu Maiorescu (1840–1917) și Spiru Haret (1851–1912). Prin operele lor literare, dar și prin activitatea politică și socială, aceștia au lăsat o moștenire valoroasă generațiilor viitoare.
Citiți, descoperiți, bucurați-vă de cuvinte! Cultura e a noastră, a tuturor!”
*Ministerul Educației încurajează ca pe tot parcursul lunii februarie să fie inițiate activități precum:
- cluburi de lectură organizate pentru elevi și împreună cu aceștia;
- întâlniri cu scriitori, traducători și ilustratori;
- ateliere de scriere creativă și/sau ilustrare de carte;
- vizite și/sau activități organizate la bibliotecă sau librărie, inclusiv prezentări ale serviciilor
- oferite de bibliotecile locale, județene și/sau metropolitane;
- expoziții cu desene reprezentând personajele preferate dintr-o carte;
- discuţii despre drepturile de autor și scrierea creativă originală ;
- expoziții de carte organizate cu sprijinul editurilor și librăriilor.
AR FI… DE LUAT ÎN SEAMĂ: Cele mai recente statistici Eurostat situau țara noastră pe ultimul loc la consumul de carte în Europa.
Doar 29% dintre respondenți citiseră o carte în ultimele 12 luni. La polul opus, cel mai mult se citește în Luxemburg, Danemarca și Estonia. Conform statisticilor, care se referă la anul 2022, peste 90% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an. În sate, accesul copiilor la lectură este şi mai anevoios.
Cu toate acestea, datele mai recente s-au ameliorat, din punctul de vedere al uneia dintre cele mai importante librării online din România.
Articolul Azi, de Ziua Nationala a Lecturii. NU trebuie sa treaca… nebagata in seama! Avem nevoie de CARTE! a aparut prima data pe Prahova Business.