SENATUL NU VREA CARNE SINTETICA in magazinele romanesti si nici pe mesele romanilor!

VESTE BUNĂ!!! Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul legii privind carnea şi produsele din carne, prin care se interzice comercializarea pe piaţa internă a cărnii sintetice care este obţinută în laborator din celule animale.

 Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari, are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal privitor la denumirea produselor, prezentarea, etichetarea şi comercializarea produselor din carne, „urmărindu-se sănătatea populaţiei, respectarea condiţiilor de igienă şi informarea corectă a consumatorilor”, după cum se menţionează în raportul comisiei de specialitate.

 „Prin sintagma ‘Produs românesc’ din carne se înţelege carnea şi produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România. Este interzisă inscripţionarea la raft şi pe eticheta cărnii şi a produselor din carne a sintagmei ‘Produs românesc’ şi a culorilor drapelului naţional dacă nu sunt respectate prevederile alin. (1)”, prevede proiectul. Actul normativ mai stipulează că eticheta va cuprinde codul QR şi preţul de achiziţie în cazul produselor atât din piaţa internă, cât şi din piaţa externă”; precizează inițiatorii actului normativ.

 Așadar, „comercializarea cărnii sintetice obţinute în laborator din celulele de la animale este interzisă pe piaţa internă. Prevederile alin. (l) se aplică şi produselor culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-a utilizat carnea sintetică”.

 Proiectul mai prevede: Comercializarea cărnii sintetice se sancţionează cu amendă de la 200.000 lei la 300.000 lei.

Potrivit reulamentului, propunerea legislativă urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

* Termenul de adoptare tacită este de 60 de zile, și se calculează de la data de 05.09.2023.

Termenul se împlinește la data de 03.11.2023.

Termenul este calculat conform art.75 alin.(2) și art.115 alin.(5) din Constituția României, republicată, coroborat cu art.117-119 din Regulamentul Senatului.

***AICI, EXPUNEREA DE MOTIVE!

Sursa foto: DecodAgri

Articolul SENATUL NU VREA CARNE SINTETICA in magazinele romanesti si nici pe mesele romanilor! a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

Previous post Birouri de închiriat – o strategie la îndemână care te poate ajuta să reduci numărul zilelor de work from home
Next post Desenul în copilărie: cum să imbogățești imaginația