Lucruri pe care trebuie să le știi dacă vrei să duci un stil de viață autonom

De-a lungul istoriei, interdependența a jucat un rol tot mai important în relațiile dintre oameni. Cu timpul, grupurile mici s-au unit în triburi, apoi în popoare. Acest proces de aliere constantă a dus la schimburile economice complexe de astăzi, dar și la uniunile intercontinentale care conturează lumea în care trăiesc majoritatea oamenilor. În această perioadă de interdependență aproape totală, foarte puțini oameni mai au cunoștințele necesare pentru a cultiva alimente de bază precum cartofii, roșiile etc. De altfel, și mai puțini sunt cei care își cultivă singuri toate alimentele sau care își întrețin autonom gospodăria. Acest aspect nu pare atât de important la prima vedere, până te gândești la toate modurile în care mâncarea este procesată și conservată sau la tipurile de transport prin care este adusă pe rafturile magazinelor. Articolul de față adresează câteva lucruri pe care trebuie să le știi dacă alegi să duci un stil de viață cât mai autonom în ceea ce privește alimentația.

Cum să îți asiguri independența alimentară

1.      Alege o parcelă potrivită

Pentru a deveni autonom din punct de vedere alimentar e necesar să deții o parcelă de pământ pe care să cultivi fructele, legumele și cerealele pe care vrei să le consumi. E indicat ca această parcelă să aibă o suprafață de minim 3 hectare, pentru ca toate alimentele esențiale să aibă suficient spațiu, și ai grijă, sunt multe: cartofi, roșii, castraveți, morcovi, vinete, ceapă, usturoi, ardei, măsline, țelină, pătrunjel, mărar, dovlecei, fasole, porumb, grâu, mere, pere, struguri, prune, cireșe, gutui, zmeură, mure etc.

Dincolo de suprafață, terenul pe care îl cultivi trebuie să conțină solul potrivit, cel mai indicat fiind cernoziomul – solul negru (acesta e cel mai ușor de irigat). Pe lângă tipul de sol, e important să te asiguri că terenul are și suficientă umbră, dar și că e suficient de nivelat încât să poți amplasa sere. Acestea sunt absolut esențiale dacă dorești să cultivi plante care nu sunt specifice climatului regiunii în care trăiești (ex: măslinele în România).

2.      Folosește unelte potrivite

Pentru cultivarea unei grădini care să îți satisfacă nevoile e necesar să utilizezi unelte potrivite. Pentru cositul din fiecare toamnă ai nevoie de o coasă cât mai eficientă, deci de preferat o motocoasă, pentru a nu pierde zile întregi pe câmp. De asemenea, pentru crearea straturilor pentru cultivare e foarte potrivită o motosăpătoare de grădină de pe atomico.ro. Un utilaj extrem de important este tractorul de câmp, iar o unealtă de mână nelipsită este secera.

3.   Nu face efort fizic amiaza

Ultimul sfat important pe care trebuie să îl ai în vedere când alegi să îți crești singur hrana este acela de a evita cât de mult posibil să lucrezi afară atunci când soarele este foarte puternic, de obicei în jurul amiezei, după ora 13 și până la 18 (vara).

În concluzie, cele mai importante lucruri (de bază) pe care trebuie să le ai în vedere atunci când decizi să te apuci de crescut propria hrană sunt: alegerea unei parcele potrivite, care să aibă solul bun pentru irigare și pe care să o echipezi cu sere; să îți asiguri uneltele necesare muncii intensive a câmpului; să ai grijă la orele când lucrezi afară, în soare.

Sursa foto: pexels.com

Previous post Start vot la Gala Comunității Prahovene 2023! Votează și tu oamenii care schimbă comunitatea prahoveană!
Next post De ce să montezi un filtru antimagnetită la centrala termică sau la boiler