Lalele – cum sa le ingrijesti pentru a te bucura de o gradina de vis

Lalelele sunt probabil unele dintre cele mai frumoase flori de primavara pe care le puteti avea in gradina personala. Cu o varietate ridicata de forme si culori, plantarea unor bulbi lalele in curte sau chiar in ghivece vor reusi sa transforme gradina intr-un mediu vibrant si elegant.

Cu toate acestea, pentru a va asigura ca vor creste si vor produce flori deosebite, va fi esential sa acordati o atentie sporita modului de plantare, cat si in procesul de ingrijire, fiind important sa respectati cateva reguli ce va vor spori sansele de succes.

Cum sa plantezi bulbi lalele si sa le ingrijesti?

  1. Plantarea trebuie efectuata toamna

Lalele sunt flori ce infloresc odata cu venirea primaverii, insa plantarea trebuie realizata in toamna, cu 6 – 8 saptamani inainte de ger pentru a-si dezvolta radacinile.

  1. Pregatirea solului

Pamantul unde vor fi plantati bulbii trebuie sa fie localizat intr-o zona care primeste cel putin 6 ore de soare in fiecare zi. De asemenea, va fi esential ca acesta sa fie bine drenat, deoarece umiditatea excesiva poate duce la putrezire. Puteti de asemenea integra compost pentru a imbunatati compozitia nutritiva a solului, reusind in acest fel sa oferiti lalelelor tot ceea ce au nevoie pentru a creste sanatoase si viguroase.

  1. Plantarea bulbilor

Plantarea unor bulbi lalele in gradina nu este o actiune dificila. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa indepliniti urmatoarele etape:

  • realizati o groapa cu o adancime adecvata (o regula generala dupa care va puteti ghida este sa sapati o groapa cu o adancime de trei ori mai mare decat inaltimea bulbului);
  • Distanta dintre bulbi trebuie sa fie de aproximativ 10 – 15 cm;
  • Pozitionati bulbii corect, cu radacinile in jos. In cazul in care nu puteti observa cu usurinta directia corecta, puteti sa le plantanti pe orizontala, permitandu-i astfel sansa de a-si gasi singur drumul catre suprafata;
  • Dupa ce a fost acoperit cu pamant, udati imediat si periodic in urmatoarele saptamani in cazul in care este seceta.
  1. Aplicarea unui strat de mulci

Mulcirea solului ajuta gradina de bulbi lalele sa isi pastreze un nivel de umiditate adecvat, o temperatura stabila si va reduce considerabil sansa de a se dezolta buruienile.

  1. Fertilizati rar

Fertilizarea nu este necesara, insa in cazul in care doriti sa realizati aceasta actiune, va fi esential sa nu aplicati ingrasamant in mod excesiv deoarece frunzele vor creste in mod excesiv, iar florile vor avea o dezvoltare insuficienta.

  1. Ingrijire dupa inflorire

Dupa ce perioada de inflorire s-a terminat, va fi necesar sa indepartati florile care s-au ofilit, fiind un pas important ce va ajuta planta sa isi concentreze energia pe dezvoltarea bulbilor.

  1. Despartirea bulbilor

Odata cu trecerea timpului, bulbii dezvolta bulbili (bulbi mai mici formati in jurul bulbului principal), lucru ce va va oferi sansa de a va creste numarul de lalele din gradina. Acestia trebuie desparititi inainte de replantare, minimizand astfel sansele de a-i vatama.

Culorile vibrante, cat si formele deosebite vor imbunatati semnificativ decorul natural al curtii, de aceea plantarea unor bulbi lalele este una dintre cele mai usoare, dar si satisfactoare moduri prin care puteti sa va bucurati de o gradina incredibila in timpul primaverii.

Previous post Ce sunt meta-etichetele și de ce sunt atât de importante în strategia ta de optimizare SEO?
Next post Start vot la Gala Comunității Prahovene 2023! Votează și tu oamenii care schimbă comunitatea prahoveană!