Aurel Vlaicu, comemorat la 110 ani de la tragicul eveniment de la Banesti. Sute de oameni, intre care SINGURUL COSMONAT ROMAN- Dumitru Prunariu, l-au omagiat pe Pionierul Aviatiei Romanesti

MUSAI SĂ NE RESPECTĂM VAORILE!

Astăzi, 13 septembrie, se împlinesc 110 ani de la tragicul eveniment în care inginerul Aurel Vlaicu s-a prăbușit cu avionul său la Bănești.

Comemorarea, organizată de Primăria Bănești și de Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu”, a avut loc la monumentul dedicat acestei legende a aviației, situat în localitatea Bănești. La loc de cinste, printre invitați s-a aflat singurul astronaut român, Dumitru Prunariu.

 Evenimentul a fostcu adevărat impresionant, mai cu seamă că a reunit sute de prahoveni, dar și vizitatori din întreaga țară, veniți să aducă un omagiu marelui inventator.

Punctul de atracție a fost macheta avionului Vlaicu II, o reproducere la scară naturală realizată în 2006 de SC Romaero SA împreună cu Federația Aeronautică Română.

Dumitru Tudone, vicepreședintele CJ Prahova, a declarat în cadrul ceremoniei:𝑉𝑙𝑎𝑖𝑐𝑢 𝑛𝑢 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑑𝑜𝑎𝑟 𝑢𝑛 𝑝𝑖𝑜𝑛𝑖𝑒𝑟 𝑎𝑙 𝑎𝑣𝑖𝑎𝑡̦𝑖𝑒𝑖𝑒𝑙 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑢𝑛 𝑠𝑖𝑚𝑏𝑜𝑙 𝑎𝑙 𝑐𝑢𝑟𝑎𝑗𝑢𝑙𝑢𝑖, 𝑑𝑒𝑡𝑒𝑟𝑚𝑖𝑛𝑎̆𝑟𝑖𝑖 𝑠̦𝑖 𝑝𝑎𝑠𝑖𝑢𝑛𝑖𝑖, 𝑟𝑒𝑓𝑙𝑒𝑐𝑡𝑎̂𝑛𝑑 𝑎𝑠𝑝𝑖𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑠̦𝑖 𝑣𝑖𝑠𝑒𝑙𝑒 𝑝𝑜𝑝𝑜𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑟𝑜𝑚𝑎̂𝑛. 𝐸𝑙 𝑛𝑒 𝑖̂𝑛𝑑𝑒𝑎𝑚𝑛𝑎̆, 𝑐ℎ𝑖𝑎𝑟 𝑠̦𝑖 𝑎𝑠𝑡𝑎̆𝑧𝑖, 𝑠𝑎̆ 𝑢𝑟𝑚𝑎̆𝑟𝑖𝑚 𝑖̂𝑛𝑎̆𝑙𝑡̦𝑖𝑚𝑖𝑙𝑒.”

Printre oaspeții de seamă la evenimentulde azis-a numărat și Gen. Lt. (rtr) dr. ing. Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiul cosmic, iar ca punct culminant al comemorării, participanții au fost tratați cu un spectacol aviatic impresionant, în care piloți talentați au evoluat pe cer, reamintind tuturor de pasiunea și dedicația lui Vlaicu pentru zbor.

E datoria noastră… dar oar ecâți dintre noi conștientizează? Rememorăm contribuția inestimabilă a lui Aurel Vlaicu la aviația românească și mondială: construcția primului planor românesc, Vlaicu-1909, și dezvoltarea ulterioară a două avioane monoplane, Vlaicu I și Vlaicu II. Aceste avioane se diferențiază față de modelele străine prin numeroase inovații tehnice unice.

 Vlaicu a avut un impact semnificativ asupra aviației naționale, efectuând zboruri demonstrative în multe orașe românești între 1910 și 1912. Proiectul său inovator, Vlaicu III, ar fi fost primul avion de construcție metalică din lume, dar, din păcate, destinul nu i-a permis să-l finalizeze.

 Pe 13 septembrie 1913, în timpul unei încercări ambițioase de a traversa Carpații cu avionul Vlaicu II, se presupune că a suferit un atac de inimă, care a dus la prăbușirea sa tragică.

În 1948, în semn de recunoaștere a contribuției sale la cultura și știința românească, Aurel Vlaicu a fost ales membru de onoare post-mortem al Academiei Române.

Articolul Aurel Vlaicu, comemorat la 110 ani de la tragicul eveniment de la Banesti. Sute de oameni, intre care SINGURUL COSMONAT ROMAN- Dumitru Prunariu, l-au omagiat pe Pionierul Aviatiei Romanesti a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

Previous post Rolul Insecticidelor și Fungicidelor în Agricultură
Next post TOP 5 sfaturi esențiale pentru renovări reușite